Miljoenennota 2025: zorgpremie omhoog, eigen risico daalt niet

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2025 opnieuw zal stijgen. Volgens de berekeningen met ruim € 6 per maand. Daarmee komt de gemiddelde basisverzekering uit op € 1.870 per jaar oftewel € 156 per maand.

Zorgverzekering, rood hart met stethoscoop en een pot met muntgeld
Nieuws
Datum: 18-09-2024

Met deze voorspelling zet het kabinet een richtlijn neer voor verzekeraars. Die mogen hier echter van afwijken. Pas in november is van alle zorgverzekeringen bekend wat de exacte premie zal zijn. De zorgtoeslag stijgt in 2025 – afhankelijk van uw inkomen – met maximaal € 80 per jaar.

Hogere lonen, vergrijzing en inflatie
De stijgende lonen zijn een belangrijke oorzaak van de hogere kosten. Zorginstanties – en ook zorgverzekeraars – zijn hierdoor meer geld kwijt aan hun personeel. Daarnaast drijven vergrijzing en inflatie de kosten op.

Eigen risico
De verkiezingsbelofte om het verplicht eigen risico af te schaffen wordt voorlopig niet ingelost. De komende twee jaar blijft het eigen risico € 385 per jaar, om in 2027 te dalen naar € 165. Er komt dan ook een maximaal eigen risico van € 50 per situatie. Daardoor bent u uw eigen risico niet in één keer kwijt als u – bijvoorbeeld – eens naar een specialist moet.

Vaccinaties en extra geld
Vanaf 2025 worden baby’s ook gevaccineerd tegen het RS-virus. Voor ouderen die dat willen, komt er een pneumokokkenvaccin beschikbaar. Ook is er voor de komende twee jaar € 30 miljoen extra gereserveerd voor de geestelijke gezondheidszorg en gaat de voorgenomen bezuiniging op de ouderenzorg in 2025 niet door. Het kabinet onderzoekt nog hoe streekziekenhuizen zo veel mogelijk open kunnen blijven.

Overstappen of niet?
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat de meeste basis zorgverzekeringen wat betreft de dekking nauwelijks van elkaar onderdoen, maar wel flink in prijs kunnen schelen. De premieverschillen tussen vergelijkbare polissen kunnen oplopen tot meer dan € 200 per jaar!

Gedurende het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering is helaas niet mogelijk. Maar als alle verzekeraars in november hun zorgpremies bekend hebben gemaakt, bekijken we graag samen met u wat de beste zorgverzekering 2025 voor u is. En als u besluit om over te stappen, regelen wij dat voor u.

Afspraak maken
Heeft u vragen over dit bericht of wilt u alvast een afspraak maken? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag