Miljoenennota 2025: koopkracht gemiddeld 0,7% omhoog

Als de financiële vooruitzichten van het nieuwe kabinet uitkomen, stijgt de koopkracht van de gemiddelde Nederlander volgend jaar met 0,7% slechts een klein beetje. Daarbij gaan de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) er wel van uit dat ook de lonen stijgen.

Nieuws
Datum: 18-09-2024

Omdat de gemiddelde Nederlander niet bestaat, heeft het CPB ook per groep voorspellingen gedaan. De lagere middeninkomens tot € 50.000 profiteren met 1,1% het meeste, gevolgd door mensen met een uitkering (0,9%). Voor gepensioneerden is dit 0,6%. De hoge inkomens kunnen rekenen op een plus van 0,5%.

Minder lastenverlichting
Die wat zuinige cijfers worden veroorzaakt doordat het kabinet de lasten minder verlaagt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat besluit is mede genomen vanwege de positieve voorspellingen van het Centraal Planbureau op het gebied van de koopkracht en de economie.

Extra belastingschijf
Verder komt er een nieuwe belastingschijf. De huidige eerste schrijf wordt in tweeën gedeeld. Voor het deel tot € 38.441 geldt voortaan een tarief van 35,82%, voor het deel tot € 76.816 is dat tarief 37,48%. Nu betaalt u over al uw inkomen tot € 75.518 nog 36,97% belasting. Het hoogste belastingtarief verandert niet.

Versobering algemene heffingskorting
Om dit te bekostigen, wordt de algemene heffingskorting – het deel van uw inkomen waarover u geen belasting hoeft te betalen – versoberd. Volgens budgetinstituut Nibud heeft dit tot gevolg dat het voordeel van de extra schijf beperkt of zelfs nadelig is.

Huurtoeslag, kindgebonden budget en energiebelasting
De huurtoeslag stijgt in 2025 weliswaar, maar minder dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het kindgebonden budget wordt verhoogd met maximaal € 75 per kind per jaar en er gaat meer geld naar de kinderopvangtoeslag. De belasting op gas daalt iets, wat een gemiddeld huishouden € 34 per jaar oplevert.

Zorgkosten
De kosten in de zorg stijgen ook volgend jaar door en het eigen risico wordt pas vanaf 2027 verlaagd.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel? We helpen u graag. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag