Miljoenennota 2025: Economische groei verwacht in 2025

In de Miljoenennota staat dat het kabinet werkt aan duurzame welvaartsgroei in Nederland. Een gezonde economie en florerende bedrijven zijn noodzakelijk voor de welvaart. Het kabinet zal in zijn beleidskeuzes dan ook zoveel mogelijk ruimte geven aan ondernemerschap en innovatieve bedrijven. Wat zijn de verwachtingen voor de economie in 2025?

Stijgende stapeltjes munten, rente stijging symboliserend
Nieuws
Datum: 18-09-2024

Groei, hogere lonen, lastenverlichting en koopkrachtstijging
De Nederlandse economie staat er betrekkelijk goed voor, ondanks enkele minder goede kwartalen in 2024. De bbp-groei komt voor dit jaar uit op 0,6%. Voor 2025 wordt verwacht dat de economie verbetert onder andere doordat de wereldhandel aantrekt. Door het herstel wordt in 2025 een bbp-groei van 1,5% verwacht. Die stijging komt ook omdat mensen volgend jaar meer te besteden hebben. De lonen maken een inhaalslag en er vindt een lastenverlichting plaats. De koopkracht neemt in 2025 gemiddeld toe met 0,7%, maar per bevolkingsgroep zijn er wel verschillen. Het aantal mensen onder de armoedegrens daalt naar 4,1% van de bevolking in 2025, maar loopt in de jaren daarna weer licht op.

De verwachtingen voor 2025:

  • Rijksuitgaven lopen op van 433,6 miljard naar 457 miljard euro.
  • De inkomsten stijgen door belastingmaatregelen zoals een hogere kansspelbelasting en een hogere btw op cultuur en sport. De inkomsten gaan naar verwachting van 402 miljard naar 425,1 miljard euro.
  • Economie: + 1,5%
  • Begrotingstekort: 2,8%. Dit percentage zit dicht tegen de afgesproken vangrail van een tekort van 3% bbp. Daarmee bestaat de kans dat bij toekomstige tegenvallers noodgedwongen plotseling bezuinigd moet worden.
  • Overheidsschuld: 46,6% bbp. Binnen de gehele kabinetsperiode blijft de schuld onder de Europese referentiewaarde van 60% bbp, maar loopt wel langzaam op..
  • Koopkracht: +0,7%. Koopkrachtcijfers zijn echter omgeven met veel onzekerheden en de situatie kan per huishouden zeer verschillen.

Onzekerheid door geopolitieke ontwikkelingen
De ramingen zijn deels gebaseerd op de aanname dat wereldhandel aantrekt en de energieprijzen stabiliseren. Maar of dat gebeurt, hangt in belangrijke mate af van geopolitieke ontwikkelingen. Een uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten of een verslechtering van de relaties tussen Europa, de VS en China, kunnen het beeld doen kantelen. Bepaalde Europese landen moeten bovendien fors bezuinigen, wat ook gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag